Miért praktikus az elektromos padlófűtés egy szálláshelyen?

A tavasz első napsugarasabb hétvégéjét megint a kedvenc szálláshelyünkön ünnepeltük, egy eldugott kis családi vendégházban a Bakony szívében. Minden évben szeretünk ide ellátogatni: a tavasz hóvirág vagy ibolyaszőnyeget terít elénk, a madarak csicseregnek, a házigazdák pedig úgy látnak vendégül bennünket, mintha családtagok lennénk. Idén pedig nem csak a fogadtatás volt kellemesen meleg.

Hálózsákokkal a paplan alatt

Tudni kell, hogy nincsenek nagy igényeink a szállásokkal kapcsolatban. Legtöbbször túrázunk, programot csinálunk a látogatások idején, maximum a vacsorát és az éjszakát töltjük a vendéglátó-helyen, ezért a szálláshelyünket is elég puritán szempontok szerint választottuk.

A kiadó házban nem lakik senki, a tulajdonosok kicsit távolabb, a falu központja felé élnek, innen hozzák nekünk a háztáji tojást és a sok finomságot reggelire, vacsorára. Az év elején általában min vagyunk az első vendégek, ilyenkor a ház nincsen felfűtve, ezért hamar rájöttünk, hogy bár a konvektor magas hőfokon üzemel, nekünk érdemes még egy-két hálózsákot is magunkkal hozni a vendéglátóink mindig tisztaságtól illatos paplanjai mellé. Így mindig könnyen túléltük az éjszakát, akkor is, ha márciusban, vagy április elején az erre szokásos fagyok időnként alaposan megtréfáltak bennünket.

Valami megváltozott

Idén a szokásos zimankó helyett az eddiginél is nagyobb tisztaság, kellemes illat, és- legnagyobb meglepetésünkre – barátságos meleg fogadott. Annyira jó volt az idő, hogy a tetőtéri szobában a padlóra néhány matrac is került – ezeket eddig csak nyáron láttuk, amikor rájuk telepedtünk beszélgetni, gitározni egy olyan éjszakán, amikor a nedves idő miatt nem süthettünk szalonnát a kertben rakott tábortűznél.

Csodálkozva néztünk körül.

Kiderült, hogy tavaly ősz végén sikerült korszerűsíteni a turistaház fűtési rendszert. A hagyományos megoldások helyett ide egy úgynevezett amorf fémszálas melegítő elektromos padlófűtés rendszer került, és bár az egész úgy hangzik, mintha valamilyen sci-fi regényben találták volna ki, szerintem ez a legszebb, legjobb, legtermészetesebb dolog, amelyik a kedvenc szállásunkkal történhetett.

Milyen az amorf fémszálas padlófűtés rendszer?

Ez a fajta fűtés azért annyira nem tudományos-fantasztikus, mint amennyire lefestettem, de azért meglehetősen ügyes megoldás. Ahogyan megtudtuk, a padlóburkolat alá egy fűtőszálas szőnyeget terítenek. az ebben található amorf szerkezetű fémszálak, pont ennek a furcsa tulajdonságnak hál, nagyon hamar felmelegszenek, és közvetlenül nekünk adják át a hőjüket, ahelyett hogy a levegőt, vagy valamilyen hőcserélő közeget fűtenének.

Míg a korábbi konvektoros rendszerrel 60-70 fokra kellett állítani a termosztátot, az elektromos padlófűtés üzemi hőmérséklete általában mindössze 30 fok. Ennek főleg a padlófűtés első felfűtése idején van szerepe.

Az amorf fűtőszálas rendszerrel sokkal kevesebb energiát kell közölni a melegítéshez, ráadásul a rendszer szinte abban a pillanatban segít a hőérzetünkön, amint egy kicsit felmelegszik. Amikor megérkeztünk, a konvektorok általában még azon dolgoztak, hogy a hideg levegőt felmelegítsék. Most viszont a padló már meleg és ez sokkal jobb érzés.

Megérte váltani

Pont ez is volt az a tényező, ami miatt a kis ház tulajdonosai úgy döntöttek, hogy belevágnak a korszerűsítésbe. Télen kevés elszánt turista látogat erre a vidékre, de nekik is lenne igényük arra, hogy jó körülmények között pihenjenek. Sajnos ezt eddig csak nehezen tudták biztosítani, sokszor azon az áron, hogy a lefoglalt hétvége minden használt elvitte az, hogy elfogadható hőmérsékletet teremtsenek a házban. Üresen még a temperáló fűtés, az őrláng is nagyon drága lett volna.

Azzal, hogy elektromos padlófűtésre váltottak, áthidalták ezt a problémát. takarékos fűtésnek köszönhetően bármikor nyitva tarthatnak, a ház tisztán, biztonságosan várja a vendégeket.

Mi maximálisan elégedettek voltunk a választásukkal, szerintem remek ötlet volt ez a beruházás. Reméljük, hogy még sok ilyet tapasztalunk majd a vendégházak körében – nagyon sokat jelent, ha ilyen kellemes meglepetésekkel találkozhatunk.