Telelés

A nyárról nagyon sokaknak a szünidő, a nyaralás jut eszébe, azonban pár éve divatos lett a téli időszakban menni nyaralni, azok számára, akik a munkájuk mellett megtehetik. Ilyenkor kifejezetten kellemesen esik a hideg évszakból egy melegebb éghajlatra utazni, azonban vannak olyanok is, akik a tél szerelmesei és az ilyenkor kedvelt sportoknak hódolnak, mint a síelés vagy a snowboard.

A szállás foglalás azonban mindig az utazás szervezésének egy lényeges pontja. Nem csak az szempont, hogy olcsón találjunk szállást, de az is, hogy infrastrukturálisan is megfelelő helyen legyen. Sokaknak fontos az is, hogy a szállás árában benne legyenek más szolgáltatások is. Ilyenek a napi egyszeri, kétszeres étkezés, a wellness szállodák esetében pedig a SPA szolgáltatások, amibe beletartozik általában szauna és a masszázs is.

Ha nyaralni indulunk, mi a leggyakrabban autóval megyünk, nem csak azért, mert talán ez a legegyszerűbb és legcsaládiasabb, de azért is, mert nagyon szeretünk vezetni. Természetesen egy hosszabb út előtt még fontosabb tüzetesen leellenőrizni az autót, hiszen ilyenkor fokozott terhelésnek van kitéve. Gyakran ilyenkor érdemes ellátogatni a legközelebbi benzinkútra is és megvizsgálni a keréknyomást, hiszen ha a kerekek már régóta az autón vannak, könnyen előfordulhat, hogy túlzottan elkoptak és defektesek lettek, vagy eresztenek.

téli gumikeresőA legutóbbi alkalommal velem is ez történt. A szokásos utazás előtti ellenőrzésnél észrevettem, hogy az egyik kerék laposabb. Egyből tudtam, hogy így nem indulhatunk el. Mivel idén úgy döntöttünk, hogy télen megyünk nyaralni, mivel nagyon szeretek síelni, így a már régebben is használt téli gumik voltak a kocsin. Kevesen gondolnak arra, hogy a téli gumik is elkophatnak. Illetve, hogy talán még jobban oda kell figyelni, hogy mennyire koptak meg. Hiszen azért tudják biztonságosan az úton tartani a járművet, mert speciális mély bordázattal rendelkeznek, melyen könnyen átfolyhat a hólé, a víz. Azonban, ha ez a bordázat megkopik, akkor szinte funkciójukat vesztik.

Mivel sürgősen le kellett cserélni az autó kerekeit, úgy gondoltam, hogy a legegyszerűbb, ha az interneten megnézem, hogy hol van a legközelebbi szerviz. Bár sikerült megtalálnom nyilvánvaló volt, hogy mire oda érnék, addigra bezárnának. Arra azonban nem gondoltam, hogy szállás keresőhöz hasonlóan van téli gumi kereső.

Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy le kellett cserélni a kocsi gumiabroncsait, tisztában voltam vele, hogy milyen méretű illik rá, de honlap keresőjének segítségével le is ellenőrizhettem ezt. Az egyik legnagyobb segítséget az nyújtotta, hogy van egy gyakori kérdésekre válaszoló felületük is. Innen tudtam meg, hogy mikorra várhatom a kiszállítást illetve, hogy akár kártyával is tudok fizetni a honlapon keresztül.

Észrevettem, hogy gyakori kérdés az is, hogy a használt kerekeket átveszik e. Ez azért érdekelt, mert sokáig nem tudtam, hogy mit csináljak az enyémmel. Kiderült, hogy a cég csak vadonatúj autógumik forgalmazásával foglalkozik, ami azt jelenti, hogy ezeket egyenesen a gyártóktól szerzik be és ezáltal, akár két év garanciát is biztosítanak rá. Én a régi téli autó gumijaimat majdnem tíz éven keresztül használtam. Mikor kiszállították a következő nap délután az gumiabroncsokat, akkor tudtam meg, hogy egy ennyire kopott gumi használat már jogszabályt is sért és könnyen megbírságolhattak volna, ha így indulok el.

Mivel tudtam, hogy igazán nehéz lesz a közlekedés a hegyekben, ahova síelni készültünk, olyan kerekeket választottam, melyeken mind a két téli gumikra vonatkozó jelzés megtalálható. Szerettem volna biztos lenni benne, hogy kerekek megfelelően tudnak majd tapadni egy ilyen igazán nehezen járható területen is.

A közeljövőben remélem, hogy nem lesz újra szükségem autógumira, de ha igen mindenképpen újra ezt az oldalt választom. Az igazán kedvező akcióiknak hála a nyaralásra is több pénzünk maradd és így arra költhettünk, ami igazán fontos, a biztonságunkra.